miercuri, 9 noiembrie 2011

Barfesc, deci exist!

Barfa este functia primara care te ajuta sa faci comparatii.
" Am un amant. Am facut un implant cu silicon.
Am si un copil din flori uitat la parintii care locuiesc in celalalt capat al tarii.
Am intarziat la serviciu pentru ca sunt ruda cu seful."

Barfa este o nevoie psihologica.
Barfesc orice: presul murdar al vecinului, culoarea parului colegei, tocurile profesoarei fiului meu.
Barfesc pe oricine: pe nevasta sefului, prietena varului, sora barbatului. De ce fac asta? Uneori pentru ca ma simt bine, alteori din rautate, placerea de a savura disconfortul altuia. Pentru ca asa cum explica psihologul Florentina Palada " este o nevoie umana, pentru ca ai invatat de mic sa nu-i arati cuiva ca-l urasti, ca il invidiezi, ca i te simti inferior si atunci o faci in alt context unde, de fapt, cauti acceptarea acestor trairi, sa fii inteles si sa ti se dea dreptate, astepti din partea celuilalt sa faca ceea ce tu nu poti sa faci, sa-ti accepti si ura si neputinta... Este o descarcare  a tensiunii pe care o simti in interior. E nevoie de un nivel de maturizare emotionala mai inalt sa poti accepta la tine si la altul trairi negative sau dureroase."

Nou -venitii in grup barfesc mai mult!
Anii pe care-i am  influenteazamult cantitatea  de informatii pe care le difuzez si locul  care mi se atribuie in grup, comunitate. Femeile in varsta care au trait in comunitatea lor mai mult, barfesc mai putin, desi s-ar crede contrariul. Femeile nou-venite barfesc mai mult decat batranele tocmai pentru ca a cunoaste si a raspandi o barfa este calea de a fi acceptat, de a apartine grupului.
Alt motiv pentru care nou-venitele sunt inclinate spre barfa este anxietatea, cauzata de faptul ca nu sunt familiarizate cu noul mediu. De altfel, cei care barfesc mai mult sunt foarte anxiosi. Nu numai ca dezvaluie mai mult, dar si primesc mai multe informatii cruciale. Sunt si mai susceptibili de a barfi, dar si transmit datele unui numar mai mare de semeni.

Copii barfesc mai dur decat adultii!
Copii barfesc altfel decat adultii. Cu mai multa inocenta, dar si ami crud. Ei rostesc in fata celui despre care vorbesc :" esti murdar". Este o informatie si cel care o primeste isi schimba comportamentul, spre deosebire de adult, care poate sa nu afle niciodata ce s-a spus despre el.
Tot spre deosebire de adulti, care-i vorbesc de rau pe cei superiori lor ( celebritati, sefi..etc.), copii isi barfesc colegii marginalizati. Astfel se simt mai puternici daca se ridica singuri deasupra celorlalti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu