marți, 24 aprilie 2012

Schimbarea, adapteaza-te si invata!

   " Cei nascuti cu darul intelepciunii se afla pe prima treapta. Ii urmeaza cei care studiaza si se instruiesc asiduu. Pe cea de-a treia se afla oamneii mai putin daruiti, dar care se straduiesc. Ultimii sunt ignorantii care nu fac nici un efort ca sa-si depaseasca conditia." (16.9 Confucius)
      Exista o veche zicala atribuita filozofiei Zen care afirma ca schimbarea este inevitabila,  exceptandu-i pe cei indeajuns de intelepti sa astepte intoarcerea unor vremuri mai bune sau pentru cei indeajuns de obtuzi ca sa n-o observe, iar singurele lucruri care nu se schimba sunt cele deja intamplate.
      Chiar si cei ce par sa aiba tot ce-si doresc sunt obligati sa se schimbe dupa imprejurari si dupa cum actioneaza cei din jur. 
        O persoana civilizata care locuieste intr-o zona cu ostilitati militare nu are la indemana decat vreo cateva variante: sa riposteze, sa colaboreze cu invingatorul, sa se predea sau sa fuga. chiar daca isi dau seama sau nu, acestea sunt si posibilitatile din viata de zi cu zi sau de la serviciu. Teoria lui Darwin ramane inca in picioare: adapteaza-te sau vei disparea!
    Pentru omenire, schimbarea nu este doar necesara si inevitabila, dar e chiar motorul existentei. Capacitatea de a te adapta este chiar capacitatea de a invata, pentru ca ce alta este invatatura decat lupta pentru o schimbare in bine?
     Daca nu ai darul intelepciunii native, atunci poti sa umpli golurile prin studiu si actiuni potrivite. Daca te lasi dus de val precum algele , nu trebuie sa te plangi daca te trezesti tras la fund. Din fericire cei mai multi dintre noi  nu sunt nici intelepti, nici ignoranti. Spun din fericire, deoarece vietile noastre sunt mult mai interesante, avem nevoie de agerime a mintii si de lepadarea penelor vechi pentru a creste altele noi. In secunda in care te-ai oprit din invatat, ai ramas pe loc. Si cand stagnezi, te pietrifici.

     Schimbarea si varsta cronologica: daca ai in jur de treizeci de ani, esti convins ca ai invatat totul si te inconjuri cu un zid impenetrabil, s-ar putea foarte bine sa-ti construiesti propriul mormant. Cine nu mai vrea sa afle, inseamna ca nu mai exista.  Daca, dimpotriva , ai supravietuit patruzeci, cincizeci, chiar saizeci de ani si esti multumit de modul cum ti-ai administrat viata, atunci inseamna ca ai invatat si te-ai adaptat pe tot parcursul acesteia.
     Fara prea multe vorbe, adaptarea inseamna sa supravietuiesti, iar viata este adaptarea la nou. Cel mai minunat aport al invataturii este ca niciodata nu stii ceva pana nu afli cum este sau la ce-ti va folosi pana nu ai  nevoie. Sa asculti o melodie noua sau sa afli o teorie noua pe care vrei sa o aplici este o continua provocare.             De aceea intalnirea cu oameni necunoscuti si calatoria in locuri noi sunt atat de incitante. Unele te pot lasa rece, dar altele iti schimba intru totul cursul vietii. Nu stii cum este pana nu incerci. Asa ca, da-i drumul , avanta-te in ape necunoscute. 
     Tot ce poti sa pierzi este putina vreme petrecuta acolo, dar castigul poate fi incomensurabil. E mult mai deprimant sa te trezesti la apusul vietii si sa regreti ca nu ai beneficiat de sansele intalnite pe parcurs.
.
.
.
.
.
.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu